دو دهه پس از ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره) اندیشهها و پیش بینیهای آن راحل عظیم الشان را میتوان همچنان در تحولات جهانی به ویژه بیداری اسلامی در خاورمیانه عربی مشاهده کرد. قدرتهای استکباری و عوامل سرسپرده آنان امروز مستاصلتر از همیشه علیرغم اتکا به قدرتهای شیطانی خود از جمله قدرتهای مالی و تجهیزاتی و داشتن ماشینهای سرکوبگر مدرن برای فرار از خشم بیداری اسلامی به دنبال راه فرار برای ادامه حیات ننگین خود هستند.
به گزارش ایسنا، نادر دریابان، پژوهشگر دفاع مقدس در یادداشتی به اندیشههای دفاعی و فراخوان مقاومت اسلامی حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی میپردازد که بخشهایی از آن از نظر خوانندگان گرامی میگذرد.
وی با اشاره به نگاه محبتآمیز حضرت امام (ره)و خوی و منش صلحجویانه آن پیر فرزانه میگوید مبارزات حضرت امام و اندیشههای عمیق ایشان هیچگاه بوی خشونت نمیداد و دستاورد نهضت فکری و بیداری آن راحل عظیم الشان برای جهانیان به ویژه جهان اسلام بازگشت به خویشتن متعالی بر پایه شناخت جهان بینی توحیدی و کمال توصیف شده الهی برای بشریت بوده است.
دریابان با اشاره به درک عمیق امام خمینی (ره) از تحولات پیش روی در دهه اول انقلاب اسلامی میگوید: حضرت امام همواره دست قدرتهای زورگو به ویژه شیطان بزرگ آمریکا را میخواندند. این درک عمیق به نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران این فرصت را داد تا خود را در برابر تهاجم نظامی دشمنان با صلابت نگاه دارد.
وی به تشکیل ارتش 20 میلیونی توسط حضرت امام(ره) اشاره میکند و میافزاید: در حالی که بر روی میز شیطان بزرگ توطئههایی چون فتنههای داخلی و قومی در نقاط مرزی ایران، انجام کودتا و هماهنگی برای حمله به ایران توسط ارتش تا دندان مسلح صدام قرار داشت؛ آن حضرت با تاکید بر این که کشوری که 20 میلیون جوان دارد باید 20 میلیون بسیجی و رزمنده داشته باشد، سنگ بنای سازمانی را گذاشتند که بعدها در مقطع حساس دفاع مقدس از عوامل اصلی ناکامی دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامی شدند. امام اعتقاد داشتند این نیرو باید از دل مردم به پاخاسته و در کانونهایی همچون مساجد که در آغاز اسلام پایگاه شکلگیری ارتش مسلمانان بود، پایهریزی شود. امام بر ایمان و اعتقاد محکم بسیجیان تاکید دو چندان داشته و آن را رمز پیروزی مینامند.
با آغاز جنگ تحمیلی، امام خمینی(ره) نقش جدیدی از اندیشههای دفاعی خود را بروز میدهند. امام بدون واهمه از دشمن بعثی میفرمایند: «ما در اندیشههای دفاعی خود استراتژی حمله و تجاوز به دیگران را باطل میدانیم؛ اما اگر کسی قصد تعرض به ما را داشته باشد، دهان او را خرد میکنیم». درست در همین زمان که بحرانهای سیاسی در شکل حادی فضای ایران را در بر گرفته است و بنی صدر به عنوان فرمانده کل قوا ساز خود را میزند و بر سردرگمی نیروهای ارتش و سپاه میافزاید و التهاب سیاسی را در فضای عمومی تشدید میکند، امام در فرازهای مهمی در روزهای آغازین جنگ با هشدار به مسئولان تاکید میکنند که جنگ را جدی بگیرند که اگر جدی میگرفتند، خرمشهر و بسیاری از شهرها و روستاهای مرزی در ابتدای تجاوز صدامیان به دست دشمن نمیافتاد و این هزینه بزرگ را بر نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران تحمیل نمیکرد.
امام در آن لحظات حساس و تعیینکننده که ماشین مرگبار جنگی صدام با حمایت شرق و غرب بدون دغدغه در خاک ایران پیشروی میکرد و بسیاری را در کشور ترسانده بود، فرمودند: «ما آن چنان سیلی به صدام بزنیم که دیگر قدرت بلند شدن نداشته باشد». این سخن تاریخی همراه با این فراز مهم از حضرتش که «جنگ جنگ است و عزت و شرف ما در گرو این جنگ است» صلابت و دیدگاه محکم آن پیر فرزانه را به نمایش میگذارد. این جمله معروف امام(ره)، ماهها بعد در عملیات ثــامن?الائمه(ع)،?طریق?القدس، فتحالمبین و بیتالمقدس در آزادی خرمشهر صورت عملی به خود گرفت و سالها بعد در عملیات کربلای 5 و والفجر 8 هم صدامیان را خرد کرد. صدام در خلال سالهای پس از جنگ و در جریان تجاوز به امیرنشین کویت اذعان کرد: «ما در جنگ با ایرانیها با مردانی با صلابت روبرو بودیم». این دشمن قهار و جنایتکار، با ادای احترام به امام(ره) اعتراف دیگری هم میکند و میگوید: «آنها مردانه میجنگیدند».
دریابان در ادامه میگوید: جوانمردی امام و پیروانش در حماسه دفاع مقدس و در جنگ تحمیلی با عفلقیها، در حالی که دشمن شهرها، بیمارستانها و مدارس را با بمب و موشک میزد، این بود که پاسخ این ددمنشیها را جمهوری اسلامی ایران در جبههها به دشمن میداد. صدامیان آن چنان در میدان کارزار درمانده شده بودند که حتی ناجوانمردانه از سلاحهای ممنوعه از جمله شیمیایی استفاده میکردند.
این پژوهشگر دفاع مقدس اضافه میکند: امام هیچ گاه به خود اجازه نداد در جنگ نابرابر، مانند دشمن مقابله به مثل کند. حضرتش همواره با تاسی به اندیشههای دفاعی مولای متقیان (ع) تصویر جدیدی از نبرد حق علیه باطل در مدرنیسم جهان امروزی به نمایش گذاشتند. آن حضرت همواره در جنگ دچار غرور مادی نشدند و متواضعانه فتوحات به دست آمده را حاصل امدادهای الهی که به دست جوانان برومند ایران اسلامی به دست آمده است، میدانستند و از آن استقبال میکردند. امام خمینی (ره) که در حادثه تجاوز نظامی نیروهای آمریکا در طبس، ناکامی شیطان بزرگ را محصول امداد الهی برشمرده و شنها را مأمور خدا میدانستند، در مواجهه با رزمندگان کفرستیز ایران و اسلام، خود را حقیر میشمردند و چهره جوانان برومند این سرزمین را نورانی و درخشان میخواندند و از این که به دلیل ناتوانی جسمی و کهولت سن نمیتوانند در جبهه حضور یابند در مقابل آنان احساس شرمندگی میکردند. امام در توصیف فتوحات عملیات فتحالمبین و بیتالمقدس میگویند: «من دست و بازوی شما رزمندگان که دست خدا بالای آن قرار دارد، میبوسم و بر این بوسه افتخار میکنم» یا این که «خرمشهر را خدا آزاد کرد». این فراز تاریخی نه فقط سندی مهم در اعتقادی جنگیدن رزمندگان اسلام است، بلکه با وارد کردن ادبیاتی جدید به حوزه هنر و ادبیات ایرانی، از روحیه بالای آنان در برابر موضوع جنگ ستایش میکند و از این که ملت بزرگ ایران جوانانی این چنین برومند را برای این روزهای حساس تربیت کرده است به بزرگی یاد میکنند و میفرمایند: «از دامن زن مرد به معراج میرسد». این توجه امام به پشت جبههها و تقویت و تحسین روحیه بانوان، از لحظات مهم حماسه دفاع مقدس ملت ایران به شمار میرود. در همین حال تواضع حضرت امام در برابر خانوادههای شهدا همواره در سالهای جنگ به یادماندنی بود. اشکهای امام در مقابل عظمت سه شهید خانواده خالقی نمونهای از این احترام و تواضع است.
دریابان میگوید: همین امام که در مقابل رزمندگان و مادران و همسران و خواهران شهیدان و ایثارگران با این تواضع سخن میگوید در مقابل گروههای میانجی سران کشورهای اسلامی و بعضاً دیگر کشورها با صلابت ایستاده؛ به طوری که همگان متوجه میشوند ایشان به هیچ عنوان در مقابل متجاوز اهل کوتاه آمدن نیست. در همین ایام که گروههایی مشغول نق زدن و بیهوده شمردن ادامه جنگ بودند و دشمن در بخشهای مهمی از خاک ایران اسلامی مستقر شده و حتی از یک سانتیمتر آن چشمپوشی نمیکرد، امام(ره) مذاکرات با دشمن را موکول به عقبنشستن آنان از خاک جمهوری اسلامی ایران میکند. امام در پاسخ به ادعاهای ارضی دشمن از جمله در خصوص اروندرود میگویند «اولا این ادعا باطل است؛ ثانیا اگر قرار به مستندات تاریخی باشد، تیسفون ما در قلب عراق است، پس به همین دلیل ما باید ادعای عراق داشته باشیم». امام هیچ گاه در جنگ به دشمن دشنام نداد، اما با درک عمیق خود فرازهایی را به جا گذاشت که بسیار تامل برانگیز است. امام در روزهایی که بنادر و فرودگاههای کشورهای عرب جنوب خلیجفارس در اختیار بعثیها بود و پولهای هنگفت نفتی و تجهیزات نظامی گسترده این کشورها در اختیار دشمن بود قرار داشت، به سران این کشورها نصیحت کردند که از پشتیبانی صدام جنایتکار دست بردارند؛ چرا که صدام در صورت آمادگی به کشورهای آنان هم تجاوز میکند که در اواسط سال 1990 این رویداد در خصوص کویت و عربستان سعودی تحقق یافت و صدام به پشتیبانان خود حمله کرد.
امام در عمیقترین اندیشههای دفاعی خود در دوران دفاع مقدس جنگ را جنگ بین تمام اسلام و تمام کفر برشمردند و آن را فراتر از مرزهای ایران و عراق توصیف کردند. جنگ بین حق علیه باطل این استدلال امام را نشان داد که پشت صحنه تجاوز صدام به ایران اسلامی آمریکا و اسرائیل و سایر قدرتهای شیطانی قرار دارد. امام با این اندیشه به مقابله با مظلومنمایی صدام و بعثیها پس از فتح خرمشهر رفتند و با طرح استراتژی «جنگ جنگ تا رفع فتنه در جهان» و «راه قدس از کربلا میگذرد» دشمن و اربابان آن را به استیصال کشاندند. امام نه فقط میفرمایند که ما افتخار میکنیم که دشمن ما صدام عفلقی است بلکه تاکید دارند که جنگ و مقاومت ملت ایران آغاز بیداری امتهای اسلامی است. امام میفرمایند: «ما افتخار میکنیم که مقاومت نهضتهای جدید فلسطین و لبنان از مقاومت و جنگ هشت ساله با بعثیها است». این دیدگاه امام با بر هم زدن معادلات جهانی استکبار که برای توقف انقلاب اسلامی توطئه تجاوز صدام را کلید زده بود، امت اسلامی به نزدیکی پادگان شیشهای صهیونیستها کشاند و سرآغاز انتفاضه ملت مسلمان فلسطین شد.
این پژوهشگر دفاع مقدس با گرامیداشت یاد و خاطره امام و شهدای هشت سال دفاع مقدس و با یادآوری تاکید امام بر خودکفایی در تسلیحات دفاعی در جنگ توسط متخصصان داخلی میگوید: امام بعدها این خودکفایی و همچنین اتکای به خودی در مباحث اقتصادی و صنعتی را محصول پایمردی در جنگ و تفکر ایستادن بر روی پای خود برشمردند و بر آن افتخار کردند. همین تفکر باعث شد در عملیات خیبر و فتح فاو، زیر آتش دشمن، پلهایی زده شود تا روند جنگ با ذلت دشمن و عزت رزمندگان اسلام تغییر مسیر دهد. اندیشههای دفاعی امام در این مقوله، حتی متوجه پناهگاههایی است که برای حفظ جان مردم در زمان حمله و بمباران دشمن بهکارگیری میشود. چند ماه پس از پایان جنگ، امام به دولتمردان توصیه میکند در بازسازی مناطق جنگی متوجه ساخت جان پناه و امکانات پیشگیری هم باشند. ایشان تکریم نیروهای پشت جبههها را به ویژه در بخشهای پشتیبانی و تدارکاتی هیچگاه از یاد نمیبردند و در پیامهای آخر عمر شریفشان در مقابل همه این ایثارگریها تعظیم و از آنها ستایش کردند. امام با ارج نهادن به مقاومت مهاجران مناطق جنگی، دولتمردان را موظف به ساختن بهتر شهرها، روستاها و مناطق آنان کردند که نشان دهند. نگاه بلند امام به مقوله بازسازی پس از جنگ است.
آن پیر فرزانه در پذیرش قطعنامه هم هیچ گاه پیمان مقاومت خود را با ملت حماسهساز ایران و رزمندگان اسلام از هم نگسست و از آبروی خود بر این پیمان مقدس مایه گذاشت. چند روز بعد از این قطعنامه که دشمن دوباره خوی تجاوز طلبی خود را به نمایش گذاشت، امام دوباره خروشید که «دشمن را امان ندهید و ما مرد جنگیم». باید گفت که اگرچه امام در احترام به مشورت با مسئولان جنگ قطعنامه را پذیرفت، اما باید اذعان کرد که امام خمینی (ره) هیچ گاه پشت سر رزمندگان اسلام را خالی نگذاشت. اندیشههای دفاعی امام در طول دفاع مقدس دریایی از معرفت و دانشگاه بزرگ استراتژی روش نظامی است که حتی در مواجهه با فرماندهان جنگ بسیار راهگشا بود. آن پیر سفر کرده در اندیشههای دفاعی فراتر از مرزهای اسلامی به عنوان یک عالم دینی جهان اسلام به مسلمانان خاطرنشان میکند که قدس شریف و فلسطین اشغال شده با مسلسلهای متکی به ایمان از لوث وجود صهیونیستها پاک میشود و اگر هر مسلمان یک سطل آب بریزد، اسرائیل را آب خواهد برد. همین اندیشهها را دو دهه بعد از فقدان خمینی در حماسه جنگهای 33 روزه در لبنان و نبرد مظلومانه غزه به خوبی میتوان دید که ابهت صهیونیستها را در هم شکست.
دریابان در پایان با اشاره به فرازهای طنز گونه امام(ره) در مورد جنگ میگوید: امام با زبان طنز به صدام گفتند: «شما در نبرد با ما راهی جز خودکشی ندارید و اگر خود را مرد میدانید، مانند هیتلر خودکشی کنید.» این طنز با تامل در حالی بیان شد که صدام از دادن کلید وعده داده شده بصره پس از فتح خرمشهر سرباز زده بود و وی پس از شکستهای متوالی افسران بلندپایه خود را زن نامیده بود که باید بروند و آرایش صورت کنند.
امام پس از رفع فتنه بنیصدر با هدایت فرماندهی الهی خویش، نقشی ماندگار در تاریخ نظامی جهان اسلام و ایران به جا گذاشتند. در کشوری که پس از یورش متفقین در دهه 1320، شاه و فرمانده کل قوا با ارتش پر طمطراق آن فراری شدند، یک روحانی پرچمدار پیروزیهایی شد که ماحصل ایستادگی بر اساس اندیشه اسلامی با اتکای به تعالیم قرآنی و ائمه معصومان(ع) و جوانانی ذوب شده در ولایت ائمه اطهار بود که اکنون حماسه دفاع مقدس نامیده میشود و حماسه نگارانی چون فهمیدهها، باکریها، همتها، صیادها، خرازیها، باقریها، فلاحیها، جهان آراها، دورانها و دهها هزار حماسهنگار شهید و جانباز از خود به جای گذاشته است.
codex35x